fbpx

Плодове, които едва ли сте опитвали

ягодово дърво

Може би сте от хората, които обичат плодовете и не могат да им се наситят. Тук ще ви запознаем с колекция от екзотични плодове, които едва ли сте чували, а още по-малко вероятно е да сте опитвали. Ще опишем и вкуса им, а оставяме на вас да си го представите.

Ето ги и тях:

Ягодово дърво

Има цели три вида, като в Европа е разпространен вида Арбутус. Среща се предимно в средиземноморските региони, Франция и Ирландия. Плодовете му са червени и дребни с груба повърхност. Не се ядат сурови, защото вкусът им е неприятен, но се използват за приготвянето на сладка и конфитюри.

Червена мирика

Прескачаме до Азия, където откриваме ягодовото дърво от вида мирика, известно още като китайско ягодово дърво. Логично е да предположим, че е най-разпространено в Китай, но се среща и в Тайван, Япония, Корея и Филипините. Плодовете му обикновено са червени, но могат да са и бели или лилави. Обвивката им е твърда, но вътрешността е много сладка. Ядат се пресни, но се и сушат, ферментират и правят на сладко. Дори наскоро известна марка комерсиализира сокът от червена мирика.

Пръстов лайм

Макар повечето от нас редовно да ядат цитрусови плодове, оказва се че доста голяма част от тях не са ни известни. Има над 100 различни вариации на цитрусови плодове и този лайм е една от тях. Той се среща в субтропичните дъждовни гори и сухите гори на Австралия, както и в Нов Южен Уелс. Плодът е с продълговата форма, от която идва и името му, и е дълъг около 10 см. Може да има различни цветове – жълт, зелен, кафяв, оранжев, червен или черен. Вътрешността му е подобна на тази на нар.

Ръката на Буда

Още един цитрусов плод, който вероятно малко от вас са виждали. Ръката на Буда идва от Индия и Китай и цъфти в бледо лилаво. Плодът има дебела кора и малка сърцевина. Често се поднася в будистките храмове като символ на молещи се ръце. Реже се на тънки резени и се яде или се настъргва в храната, тъй като сърцевината му не е горчива като при повечето цитрусови плодове.

Фейхоа

Фейхоата е плодно дръвче, което расте в Бразилия, Уругвай, Колумбия и Северна Аржентина. Култивирано е и в Нова Зеландия, а в Австралия се отглежда като декоративно растение. Вътрешността на плода е подобна на тази при домата, като близо до кората става по-плътна и твърда. Фейхоата е много мек плод и може да бъде обелен с помощта на лъжица. Вкусът му наподобява комбинация между гуава, ягода и ананас.

Имбе

Този плод, известен още като Африкански мангостин е широко разпространен в тропическите части на Африка, от Кот д`Ивоар до Южна Африка. Вечнозеленото дърво дава малки оранжеви плодове с тънка кора, които достигат 2-3см в диаметър. Имбето има приятен сладък вкус, но след него остава кисел привкус. Плодът обикновено се яде пресен, но може да се използва и за подправянето на вина и ликьори. Придобил е лоша слава с това, че цапа изключително много.

Хлебно дърво

Плодът на това дърво е най-големият дървесен плод и изненадващо е близък роднина на черницата. Расте в Южна и Югоизточна Азия и е националният плод на Бангладеш. Дървото е култивирано и в Южна Америка и Карибите и се среща дори в някои африкански страни. Плодът на хлебното дърво може да тежи 36кг. и да достигне 50см. в диаметър. Вкусът му наподобява този на зелен банан и е богат на фибри.

Монстера

Монстера се отглежда по света като декоративно растение, но не всеки знае за вкусните му плодове. Те растат до 25-30см. на дължина и диаметър 3-4см. – приличат на зелен кочан царевица. Имат зелени люспи по кората, които се надигат при узряване. Под тях е ядливата сърцевина, която наподобява по вид и вкус тази на ананаса.

Розова ябълка

Известна още като восъчна ябълка, розовата ябълка е колекция от около 1100 вида, които се срещат в някои райони на Африка и Южна Азия. Повечето видове дават плод, но тук разглеждаме по-специално вида Syzygium samarangense, чийто плодове са розови, лилави или червени. Миришат и имат лек вкус на роза, откъдето идва и името им. Съдържат много вода, също като динята.

Шоколадова ябълка

Шоколадовата ябълка расте в Мексико и Колумбия. Дървото достига до 25м. височина и е изключително чувствително към студа. Плодовете му са зелени и с размерите на ябълка. Когато бъде откъсната, шоколадовата ябълка се сбръчква и става кафява. Сърцевината на плода е подобна по вкус и консистенция на шоколадов пудинг. Яде се пресен и често се използва като заместител на шоколада. Някои го ядат в комбинация с портокалов сок и бренди. Съдържа малко мазнини и много калций, фосфор, желязо, както и 4 пъти повече витамин C от портокала.

Ягодова гуава

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ягодовата гуава, известна още като перуанска гуава, се среща в Бразилия. Плодът е подобен по размер на обикновената гуава и се яде като се разреже на две и се извади сърцевината. Ягодовата гуава има лек вкус на ягоди, а кората й наподобява вкуса на роза.

Гигантска Карнегия

Карнегията е огромен кактус, който се среща в пустинята Сонора и малка част от Бая, Калифорния. Има много голяма продължителност на живота и само за израстването на едно разклонение са нужни 70 години. Плодът на карнегията съдържа стотици малки черни семки, между които е сочната сладка сърцевина.

Дуриан

Дуриан е тропическо дърво, което е широко разпространено в Югоизточна Азия. Плодовете му са големи и могат да достигнат тегло 4кг. Сърцевината му издава много силна и неприятна миризма, която се усеща дори и през кората. Поради тази причина плодовете на дуриана са забранени за транспортиране в самолетите и градския транспорт на някои азиатски страни. Миризмата е описвана като смесица между терпентин, свински изпражнения и лук. Изненадващо обаче вкусът му е съвсем различен – подобен на крем карамел с лек привкус на бадеми.

Представихме ви само една малка част от екзотичното плодово богатство на нашата планета, но ви пожелаваме сами да имате уникалната възможност да откриете и опитате още много други плодове.

По материали и снимки от Интернет

Print Friendly, PDF & Email
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да научите повече от нашата страница за поверителност.