fbpx

Интересно за сусама

Сусамът произхожда от Индонезия и Източна Африка, а по-късно се разпространява в цяла Азия и Северна Африка. Този кичест храст с височина близо два метра и мъхести листа излъчва омайващ аромат по време на цъфтеж. Неговите бели или розови цветове се превръщат в шушулки, пълни с малки, плоски, овални семенца – бели, кремави, кафяви или черни на цвят в зависимост от сорта.

Сусамът е малко семенце, но е истинско богатство. Знаете ли, че вълшебната дума за отварянето на пещерата със съкровищата на 40-те разбойника от известната приказка за Али Баба е била именно Сусам (Сезам – превода на приказката идва в България от френски!)?

Е, “Сезам отвори се!”

Нека видим какво съдържа:

*изключително богат на магнезий, мед и калций – само четвърт чаша (36 гр) сусам на ден ни доставя 75 % от дневната нужда от мед, 35 % от дневната нужда от калций и 32 % – магнезий, 29 % – желязо, 18 % – цинк. А за какво са ни тези минерали:

– медта облекчава ревматоиден артрит, има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект; спомага за здравината и еластичността на кръвоносните съдове, костите и ставите.

– магнезия предпазва от астматични пристъпи; намалява високото кръвно налягане, а от там и предпазва от инсулт и инфаркт; предпазва от мигрена; подобрява съня; намалява лошите последици от менопаузата.

– калция предпазва от рак на дебелото черво, остеопороза, мигрена и ПМС; изключително важна роля играе в менопаузата.

– цинкът играе огромна роля в здравината на нашите кости и намалява риска от остеопороза

* съдържа фитостероли – намаляват нивата на лошия холестерол, повишават имунните способности на организма ни, намаляват риска от някои тумори.

* високо съдържание на витамин Е, В1, В2, В3, В6, омега-3 и омега-6, ниацин (полезен за кожата и косата) и фолиева киселина (антиоксидант)

* сусамът е изключително богат на антиоксиданти, дължащи се най-вече на уникалния фитоестроген сесамин, който също има противораково действие.

Сусамът е полезен за всички, но най-вече е необходимост за:

* хора, страдащи от остеопороза, анемия, със сърдечно-съдови проблеми
* всички бременни и кърмещи жени, жени в менопауза
* оказва благотворно влияние на косата, ноктите, костите
* подобрява зрението и слуха
* подходяща храна за спортисти, ученици и студенти, хора със силно активно ежедневие, подложени на стрес
* подобрява нервната, храносмилателната и сърдечната дейност.

Можете да закупите от тук – >>>

Сусамено семе, белено, “Д-р Кескин”, 200гр

Print Friendly, PDF & Email

1 thoughts on “Интересно за сусама

  1. Pingback: Всичко за сусама | Uni-muni.com

Comments are closed.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да научите повече от нашата страница за поверителност.