Количка

0 артикула
   
Добре дошли в нашия магазин!

Интересно

Плодове, които едва ли сте опитвали

 

Може би сте от хората, които обичат плодовете и не могат да им се наситят. Тук ще ви запознаем с колекция от екзотични плодове, които едва ли сте чували, а още по-малко вероятно е да сте опитвали. Ще опишем и вкуса им, а оставяме на вас да си го представите.

Ето ги и тях:

Ягодово дърво

Има цели три вида, като в Европа е разпространен вида Арбутус. Среща се предимно в средиземноморските региони, Франция и Ирландия. Плодовете му са червени и дребни с груба повърхност. Не се ядат сурови, защото вкусът им е неприятен, но се използват за приготвянето на сладка и конфитюри.

 

Червена мирика

Прескачаме до Азия, където откриваме ягодовото дърво от вида мирика, известно още като китайско ягодово дърво. Логично е да предположим, че е най-разпространено в Китай, но се среща и в Тайван, Япония, Корея и Филипините. Плодовете му обикновено са червени, но могат да са и бели или лилави. Обвивката им е твърда, но вътрешността е много сладка. Ядат се пресни, но се и сушат, ферментират и правят на сладко. Дори наскоро известна марка комерсиализира сокът от червена мирика.

Цялата статия ►


 

Витамин F

 

Покрай желанието ни за здравословно хранене и приемането на храни със занижено количество на мазнини, често забравяме, че мазнина не винаги означава вреда. Полезните мазнини, от които организмът ни се нуждае и които всъщност имат ключова роля за правилното му функциониране, също биват пренебрегвани в ежедневното ни меню. Дали поради невежество и незнание или просто заради твърдението, че мазнините са ключът към едни от най-масовите болести на нашия век, полезните ненаситени мазнини са дефицитни в организма на мнозина от нас.

Една от тях е витамин F, който е мастноразтворим и обединява в себе си линолеова, линоленова, арахидонова киселина. Алфа-линоленова киселина е част от комплекса Омега-3, а линолеовата киселина – от Омега-6.

Истoрията на витамин F започва още през 20-те години на миналия век, когато съпрузите Джордж и Милдред Бур откриват тези полезни и незаменими мазнини и им дават съвсем основателно името витамин F - от английски fat – мазнина. В тези „откривателски години” славата била повече за витамините от група В и витамин F останал някак в сянка. С течение на времето, той дори изпаднал от списъка с витамини, което било поправено малко по-късно.

Цялата статия ►


 

Нахутът - вкусен като ядки, засища като месо

     Имало едно време една арабска принцеса. Тъжна, постоянно намусена, недоволна. Търсейки себе си, избягала от двореца, но не срещнала щастието навън. В подгизнал от дъжд ден почукала на портите на палат, но там никой не повярвал, че е принцеса, и я подложили на изпитание. Подобно на онази аристократка на Андерсен с граховото зрънце обаче, тук сложили под дюшека й нахут. И чудо, тя започнала леко да се киска, а след това неудържимо да се смее. Може би затова на някои езици наричат нахута зрънце, което се киска или намига. На немски е Kichererbsen, на английски закачливо chick peas, на френски Pois chiches, на италиански Ceci, а на испански Garbanzos.

Цялата статия ►


 

Житна диета на Петър Дънов

10 дни на жито пречистват тяло и дух

 

„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва. Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа. В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа." 

Петър Дънов

 

Цялата статия ►