Количка

0 артикула
   
Добре дошли в нашия магазин!

Сурови ядки и семена

      Суровите ядки са много по-полезни от тези, преминали термична обработка. Това е така, защото в суров вид богатството на ненаситените мастни киселини в тях е непокътнато. Когато биват обработени обаче, това ниво рязко намалява. Ненаситените мастни киселини имат огромно значение за правилното протичане на множество процеси в организма. Те предпазват от сърдечно-съдови заболявания поддържат хормоналния баланс в организма и подсилват имунитета. Друг популярен плюс на суровите ядки е, че подпомагат паметта и обогатяват мозъка. Това им свойство отново се дължи на ненаситените мастни киселини.

      Орехи, лешници, бадеми, кашу, тиквени и слънчогледови семки, трябва да присъстват поне два пъти седмично в менюто ви. Успокоението, което носят на нервите, предпазва от стрес и намалява депресията.

      Друга положителна черта на суровите ядки е, че съдържат малко калории. От тях не само не се пълнее, а напротив – суровите ядки са препоръчвана храна за спортуващи. Това е така, тъй като ускоряват растежа на мускулите и така спомагат за оформянето на фигурата. Освен това, дават и нужната енергия. Спокойно могат да бъдат включени дори и в най-строгата диета, но в малки количества, около 30 гр.

      Микроелементите, съдържащи се в ядките, се срещат доста по-рядко в другите храни. Такива са цинкът, който подсилва имунната система, манганът и селенът, имащи антиоксидантно действие, магнезият, който укрепва костите и помага при мигрена и депресия, както и медта, участваща в синтеза на белтъци.

      Суровите ядки имат голямо количество витамин Е в състава си. Той е силен антиоксидант, който помага за неутрализирането на свободните радикали. Друг много ценен компонент в ядките е фолиевата киселина. Тя е необходима за клетъчното делене и за образуването на червените кръвни телца. От нея най-много се нуждаят бременните жени, тъй като е важна на правилното развитие на плода.

А ето и кратка информация за някои от най-популярните в България ядки и семена:     

Бадеми
Едни от най-предпочитаните ядки, заради вкуса и възможността добре да се съхраняват. Ценят се заради съдържанието на протеини в превъзходно биологично качество, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор, както и витамин E. Включват ги в диети за предпазване на сърцето (самите бадеми наподобяват сърце). Помагат при малокръвие, нарушения в зрението, хипертония. Намаляват риска от атерсклероза и депресия.

Лешници
Богати на мазнини, но лесно гранясват. Подобно на бадемите, съдържат калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, както и витамини от група B, витамин C, витамин E. Препоръчват се при бронхити, болки в ставите, хронична умора, нервно напрежение, след тежки инфекциозни заболявания. Поради ниското съдържание на въглехидрати, често ги включват в диети за отслабване.

Кашу
Най-вкусната ядка, богата на протеини, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамини от група B и витамин A. Има изявени противовъзпалителни и противодиабетни свойства. С кашуто трябва да се внимава, тъй като съдържа оксалати и токсина урушиол. Последният се намира в обвивката на ядките и следва да бъде внимателно отстранен от фирмата-производител.

Орехи
Много добър източник на желязо, йод, мед, фосфор, цинк, фибри, витамини от група B, витамин C, витамин E. Предпазват сърдечно-съдовата система и мозъка. Поради високата си енергийна стойност, са подходяща храна за хора, извършващи тежък физически труд. Благодарение на съдържанието на йод се използват като средство за лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Идеалният вариант е да се изяждат по пет ореха дневно.

Фъстъци
Съдържат най-много витамин B3 и фолиева киселина, вероятно защото растат под земята. Това ги прави подходяща храна по време на бременност. Понижават риска от сърдечен удар, предпазват от Алцхаймер и други дегенеративни проблеми. Подобно на кашуто, фъстъците съдържат оксалати и трябва да се избягват от хора с проблеми с бъбреците или жлъчката.

Шамфъстък
Най-богати на желязо (след сусама) и са на първо място по съдържание на калий. Освен това съдържат шест пъти повече антиоксиданти от зеления чай, както и завидно количество аргинин (есенциална аминокиселина, която участва в изграждането на мускулната тъкан). Допринасят за правилното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната системи, за заздравяването на костите и зъбите (поради наличието на фосфор и калций), повишават мъжката потентност.

Кедрови ядки
Изключително богати на протеини, което ги прави важна хранителна добавка, както за бременни и малки деца, така и за възрастни хора. Съдържат повече аминокиселини от месото и млякото, както и много витамини и минерали. Влияят благотворно върху сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната системи, подобряват обмяната на веществата, засилват либидото. Добре е да се ядат сурови, тъй като са чувствителни към топлината.

Макадамия (известна още като австралийски орех)
Най-висококалоричната ядка, със специфичен вкус и редица полезни свойства. Добър източник е на протеини, въглехидрати, диетични фибри, калий, калций, желязо, селен, както и на витамини от група B и витамин PP. Помага при артрит, диабет, метаболитни нарушения, мигрена, хипертония. Намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечно-съдови заболявания. Маслото от макадамия е едно от най-предпочитаните в козметиката, заради силно защитаващите и подмладяващите му свойства.

Бразилски орех
С най-високо съдържание на мазнини и селен от всички ядки. Оказва незаменима помощ в борбата с катарактата, мъжкото безплодие и ранния климакс, атеросклерозата на сърдечните и мозъчните съдове. Укрепва имунната система и притежава антиканцерогенни свойства, които не само могат да предотвратят, но и да спрат развитието на злокачествени тумори. Достатъчно е да се изядат две ядки и съдържащият се в тях селен (известен още като микроелементът на дълголетието) започва да изпълнява своята невидима работа в човешкия организъм.

Сусам
Привлича с голямото съдържание на калций – 4-5 пъти по-високо, отколкото при другите ядки и семена. Богат е също на желязо, магнезий, цинк, витамини от група B и витамин E. Препоръчва се по време на бременност и менопауза (за профилактика на остеопорозата). Подобрява метаболизма, влияе върху качеството на кожата, косата и ноктите, действа като афродизиак. Наличието на фитостероли намалява риска от някои видове рак.

Ленено семе
Отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, диетични фибри и лигнани. Последните са отговорни за разхлабващото му действие. Лененото семе е много полезно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане, при болест на Алцхаймер. Добро е за хора с нарушена обмяна на веществата. Препоръчителната дневна доза е 1-2 с. л. (счукано или смляно) като добавка към салатата.

Конопено семе
С идеален баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богато е на протеини, германий, калий, калций, желязо, магнезий, силиций, хром, цинк, както и на редица витамини (от група B, A, E, D, K). Стимулира храносмилането, успешно повлиява инфекции на отделителната система, лекува кожни проблеми (акне, екзема, псориазис).

Слънчогледово семе
Превъзходна храна с богато съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и на витамини от група B и витамин E. Слънчогледовото семе е добро за мозъка, поради високото съдържание на магнезий и фосфор. Намалява нивото на "лошия" холестерол в организма и се препоръчва при високо кръвно налягане. Регулира телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Наличието на витамин P го прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително рак.

Тиквено семе
С най-голямо съдържание на цинк и ненаситени мастни киселини. Осигурява и големи количества протеини, витамини (от група B, C, E) и смолисти вещества. Има противовъзпалително и противоглистно действие. Помага в периоди, когато трябва да се засилят защитните сили на организма. Ако се счука и свари, се превръща в лекарство против безсъние и постоянни болки.