Количка

0 артикула
   
Добре дошли в нашия магазин!

Елда

      Елдата е от семейство Лападови, но някои видове се използват като зърнена храна. Тя  е едногодишно растение с бели цветове и с плод, който наподобява торбести кутийки.

      Елдата увеличава мускулната сила и издръжливост, намалява теглото, подмладява, подхранва кожата, косата и ноктите, в руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис.

      Богата е на полезни за организма вещества и нутриенти; есенциални аминокиселини, сред които лизин,треонин, триптофан, както и на сяро-съдържащите аминокиселини; фибри; лигнани. Съдържа високи нива на натрий, магнезий, кобалт, никел, молибден, манган, титан, бор, силиций, флуор, хлор, желязо, селен, калций, калий, фосфор, йод и цинк, както и множество антиоксиданти, богата е на флавоноиди, съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова, оксалова, малеинова и др.) и редица ценни витамини (А, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, С, E, K, PP, Р).

      Има данни, че за пръв път хората започват да отглеждат елда преди 6 000 години в Югоизточна Азия. Около 1500 години пр.н.е. елдата  се разпространява в Китай, Корея и Япония, откъдето попада в страните от Средна Азия и Близкия Изток. През VII в. тя достига до Волжка България, откъдето се разпространява и из Киевска Рус. Там с нейното отглеждане се заели гръцките монаси - посланниците на Константинополската патриаршия, обитаващи множество манастири. Вкусните зърна допаднали много на местното население, в резултат на което получили невероятно разпространение из руските земи. И до ден днешен елдата, която в Русия е известна под наименованието гречка (гъркиня) е една от най-любимите народни храни. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". Когато започва масовото й отглеждане, елдата бързо си спечелва славата на една от най-разпространените и достъпни храни за бедните и плебеите.

      Любопитно е, че  във Франция, зърнената храна била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда  се приема за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък са препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото дава много енергия и сила.