Сътворено от Tanya’s crafts.
С подкрепата на Д-р Кескин – Добрият домакин.
Вкусен сладкиш с безглутенови брашна, малини и черен шоколад.
Съставки:
1 и 1/2 ч.ч брашно от елда Dr. Keskin
3 с.л. брашно от просо Dr. Keskin
3 с.л. брашно от ябълка Dr. Keskin
1 ч.ч. люспи елда Dr. Keskin
2 ч.ч. бадемово мляко
10 мл. течна стевия „Суитли“
3 с.л. захар мусковадо Dr. Keskin
3 с.л. кокосово масло Dr. Keskin
3 ч.л. чиа Dr. Keskin
1/2 шишенце течна ванилия
2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сода
1/2 ч.л. ябълков оцет
начупен на малки парченца черен шоколад „Trapa“
1 плик замразени малини
Приготвяне:
Смесваме всички сухи съставки (брашно, люспи от елда, чиа, сода, бакпулвер, захар мусковадо). Разбъркваме добре. Към сухите съставки прибавяме мокрите (мляко, стевия, кокосово масло, течна ванилия, оцет). Бъркаме до достигане на хомогенна консистенция.
Към готовата смес добавяме половината от малините и начупения шоколад. Изсипваме в тавичка среден размер, намазана с кокосово масло или покрита с хартия за печене.
Печем на 180 градуса за около 30 мин. или до готовност.
Докато кейкът се пече, приготвяме малиново сладко с остатъка от малините.
Слагаме малините в касерола на котлона и варим на степен (6 от 9).
Разбъркваме и наблюдаваме – ако се налага намаляваме още малко котлона.
След като сиропът е започнал да се сгъстява, добавяме 1/2 пакетче желатин (заменете с агар агар, ако желаете) и бъркаме енергично, за да се разтвори добре.
Добавяме и течна стевия около 5-10 мл. Ако предпочитате мед, можете да добавите 1 с.л. след като сладкото е леко изстинало.
След като извадим кейка от фурната, оставяме да изстине и обръщаме в чиния за сервиране.
Намазваме кейка с малиновото сладко и декорираме с блокчета бял шоколад със стевия „Trapa“.
Приятно „малинопохапване“!
Още свежи и полезни продукти – открийте тук Д-р Кескин магазин
Още вкусни и здравословни рецепти – открийте тук Tanya’s Craft