fbpx

Козунак от спелта с квас

Сътворено от Tanya’s crafts.

С подкрепата на Д-р Кескин – Добрият домакин.

Съставки:

  • 200 гр. квас;
  • 1/2 консерва кокосово мляко;
  • 5 с.л. + 1с.л. био кафява тръстикова захар Dr. Keskin / еритритол/ кокосова захар за поръсване;
  • 3 с.л. зехтин + 2 пълни с.л. кокосово масло;
  • 3 ч.ч. брашно (бяло от спелта) + 1/2 ч.ч. за доомесване;
  • ванилия;
  • 100 гр. червени боровинки Dr. Keskin /тъмни стафиди Dr. Keskin.

За украса:

20 гр. филирани бадеми Dr. Keskin (по желание)

Мажем със сироп от вода и кленов сироп и поръсваме със захар.

Приготвяне:

  1. Към кваса се прибавя 1 ч.л. захар (в 2-3 с.л. хладка вода поръсваме с 1 с.л. брашно.)

Разбъркваме и оставяме да престои, докато подготвяме останалите съставки.

  • Загряваме кокосовото мляко и добавяме захарта, която трябва да се разтопи.
  • Към млякото добавяме и ванилията.
  •  Пресяваме 3 ч.ч. от брашното и оформяме кладенче, в което изливаме млякото със захарта, зехтина и кваса.
  • Месим тесто, което да не лепне по ръцете. За целта внимателно и по малко добавяме и останалата 1/2 чаша брашно, заедно с кокосовото масло. ☝Ако преценим, че брашното не е достатъчно, добавяме по-малко докато постигнем търсения резултат: меко, еластично тесто, което не залепва по ръцете.
  • Оформяме тестото на топка, намазваме с малко зехтин или кокосово масло и покриваме с прозрачно фолио.
  • Оставяме да втасва около 2 часа на топло (може и във фурната на 50 градуса).
  • След това премесваме за десетина минути и оставяме да втаса още веднъж за около 2 часа.
  • Без да премесваме повторно втасалото тесто, разделяме на 3 части, от които оформяме 3 дълги тънки ленти.
  • Поръсваме със стафиди, червени боровинки или другите сушени плодове и прегъваме на две по дължина, като краищата се притискат леко и се усукват.

Плетем плитка от 3-те ленти и поставяме в правоъгълна или кръгла тавичка.

Оставяме за още час на топло, след което намазваме със сладкия сироп от вода и кленов сироп.

Поръсваме с малко захар.

Можем да добавим допълнително сушени плодове за украса и малко филирани бадеми Dr. Keskin.

Печем на 170 градуса за около 15 мин (с вентилатор), след което намаляваме на 150 градуса на режим горен и долен реотан за около 40-50 минути.

Необходимо е да следим козунака да не загори /можем да ползваме алуминиево фолио, ако се налага/.

Още свежи и полезни продукти – открийте тук
👉👉👉 https://keskin.bg/shop/

Още вкусни и здравословни рецепти – открийте тук
👉👉👉  https://www.tanyascrafts.com

Print Friendly, PDF & Email
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да научите повече от нашата страница за поверителност.