fbpx

Интересно за люспите от елда

Елда е едно много добро лекарство. Всеки път, когато я консумирате, можете да почувствате огромната сила на тази зърнена храна. Елда, както и люспите от нея, не съдържат глутен, така че определено трябва да бъде включена в диетата Ви. Какво придава на люспите предимства пред други подобни продукти?

Елдата съдържа витамин R , по-малко известен като рутин. Открито е при проучване на ефектите на аскорбиновата киселина (витамин С) върху лечението на разширени вени. Лимонов сок и екстракт от пипер показаха най-добри резултати. Това накара учените да вярват, че трябва да има друг фактор, който активира витамин С или пряко да повлияе на еластичността на кръвоносните съдове.

Този фактор е бил открит и обозначен като витамин P. Той не е моно вещество, а смес от гликозиди, наречени биофлавоноиди. Рутин е един от най-ефективните сред биофлавоноидите.

Рутин е в състояние да поддържа еластичността на кръвоносните съдове , за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, за стимулиране на действието на витамин С. Веществото помага за предотвратяване на атеросклероза.

Рутинът се предлага под формата на таблетки, предимно в комбинация с витамин С (напр. Известен като аскорутин). Но по-естествената форма е чай от елда, който се основава на кора от елда. В комбинация със сух цитрус или шипка, източник на витамин С, усвояването на рутина се подобрява. Ето защо е препоръчително да се консумират люспи в комбинация с продукти, богати на аскорбинова киселина.

Люспите от елда също така спомагат:

– за отлична храносмилателна система – Наличието на естествени диетични фибри оказва благоприятен ефект върху доброто функциониране на храносмилателната система и подпомагат организма срещу развитието на хипертония, диабет и колоректален рак.
– за добър тонус на мозъка и превенция на сърдечно-съдови заболявания – Разнообразието от В витамини допринася за облекчаване на стреса, тревожността, безпокойството и депресиите и подпомага паметта – ефекти, дължащи се на по-активния синтез на невротрансмитери като серотонин – хормона на щастието. Витамините от В комплекса понижават вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания.
– за мускулна сила и издръжливост – Люспите от елда съдържат много белтъчини, които се усвояват пълноценно. Те увеличават мускулната сила и издръжливост. Затова са особено полезни за активно спортуващите. Високото съдържаниe на незаменимата аминокиселина лизин оказва благоприятно действие върху костно-ставната система.
– за красиви коса, кожа и нокти – Богатото съдържание на минерали прави люспите от елда незаменими в грижата за косата, кожата и ноктите.
– за забавяне на процесите на стареене, за укрепване стените на капилярите, при разширени вени и отоци – съдържа флавоноиди, между които природното чудо рутин (повече за здравословните ползи от него можете да прочетете тук) – – мощен антиоксидант.
– люспите от елда засилват изгарянето на мазнините и помагат на тялото ни в борбата с излишните килограми.
– люспите от елда действат благоприятно за облекчаване на симптомите на предменструален синдром.

Все още ли се чудите с какво да закусвате сутрин? Залейте половин купичка люспи от елда с малко топла вода, разбъркайте, можете да я овкусите както пожелаете и да се насладите на вкусна и здравословна закуска!

Можете да закупите от ->>>

Елда, гречка, люспи, “Д-р Кескин”, 500гр

Print Friendly, PDF & Email
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да научите повече от нашата страница за поверителност.