За блатовете:
🌱 3 ч.ч. оризово брашно или брашно от лимец
🌱 4-5 с.л. какао
🌱 1 бакпулвер
🌱 1 к.л. сода
🌱 1 шишенце течна ванилия
🌱 8 с.л захар мусковадо Dr. Keskin
🌱 щипка хималайска сол Dr. Keksin
🌰 4 ч.ч. лешниково мляко
🍋 сокът на 1 лимон
За шоколадовия крем:
🍌 4 средно големи банана
🥑 1 голямо авокадо
🍋 сокът на 1 лимон
🥥 2 с.л. кокосова сметана (от консерва)
🌱 2 с.л. кафява захар мусковадо Dr. Keksin
🌱 2 с.л. какао
🌱 1 с.л. рожков
🍫 100 гр. натрошен черен шоколад Трапа 50% какао със стевия
🌱 БИО кокосово масло Dr. Keskin за намазване.
За гарниране:
4 с.л. домашно сладко от ягоди или Конфитюр от ягоди без захар Dr. Keskin
1 ч.ч. горски плодове
1/2 ч.ч. натрошени сурови ядки Dr. Keskin
Приготвяне:
За блата
Смесваме всички съставки и разбъркваме до хомогенна смес (може и с миксер). Разделяме сместа на две равни части и печем по отделно в тавичка с отделящо се дъно, която предварително покриваме с хартия за печене и леко подмазваме страните с кокосово масло.
Печем всеки блат около 30 минути на 170-180 градуса. Проверяваме дали е готов, като набождаме с клечка за зъби в средата. Когато клечката излезе суха – можем да го извадим от фурната. Оставяме да изстине.
Съставките за крема разбъркваме с миксер и добавяме ситно натрошения шоколад накрая, за да се усеща хрупкавостта му.
Започваме със сглобяването на тортата.
Изравняваме внимателно блатовете с помощта на сладкарски или друг остър нож. Намазваме първия блат с домашно сладко от ягоди или конфитюр от ягоди без захар Dr. Keskin. Отгоре покриваме с половината от крема. Нареждаме половин чаша пресни горски плодове и поставяме втория блат. Отново намазваме с крем, като заглаждаме и равномерно разнасяме и по страните на тортата.
Тортата е сглобена, остава да престои в хладилник, за да стегне за около 4 часа.
Украсяваме с останалите горски плодове и парченца шоколад по желание.
Приятно забавление!