fbpx

Палмова захар

Eстествен подсладител под форма на кристали, с изключително нисък гликемичен индекс.

Палмовата захар се разтваря, разтапя се, и вкуса и е почти като на захарта, но е естествена и най-важното – не е рафинирана. Извлича се от цветовете на кокосовите палми като се събира старателно цветния нектар от тях. Този нектар след това се изсушава по естествен начин и се образуват кафяви кристали – богати на витамини и минерали, хранителни вещества, към които спадат калий, цинк, желязо и витаминиB1, B2, B3 и B6.

Сладостта й е достатъчно силна, за да замести бялата захар в печива, глазури и напитки. А фината й структура, която прави тестените изделия по-плътни и сухи.

За разлика от бялата захар тя не се рафинира и не се избелва. Именно това запазва всичките и хранителни вещества в нея. Това е много рядко срещано при подсладителите, защото повечето биват подлагани на обработка и пречистване. Дори стевията, когато бъде правена на бяла пудра бива рафинирана.

Тя е препоръчителна за хора с предпоставки за диабет, затлъстяване и болести свързани с метаболитни синдроми.

Добавянето на палмова захар към дневната диета помага за почистване на кръвта, укрепване на кръвоносните съдове и повишаване на тяхната еластичност. Голямо разнообразие от витамини повишава устойчивостта към проникване на патогенни вируси и бактерии.

Палмовата захар е доста рядък и скъп продукт у нас, който обаче има някои уникални свойства . Широкият избор от методи на приложение и огромен списък с полезни свойства благоприятно го разграничават на фона на други захари, но както и при всеки друг продукт, си струва да се знае мярката.

Print Friendly, PDF & Email
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да научите повече от нашата страница за поверителност.