fbpx

Палмова захар

Къде се крие разликата между палмовата захар и кокосовата захар?
Кокос и палма – повечето хора бъркат тези две растения за едно и също, но това далеч не е така. Кокосовата захар и палмовата захар, известни още като аренга захар, са два различни вида захари, които се придобиват по различни начини от различни растения.
Палмовата захар идва от стволовете на палмовите дървета, докато кокосовата захар се събира чрез потупване на цветния сок на кокосовите дървета. Тези две различни захари идват с различен метод на прибиране на реколтата.
Най-честата грешка е, че кокосовата захар понякога се нарича захар от кокосова палма, което може да доведе до объркване между двата вида захар. Много онлайн ресурси погрешно твърдят, че кокосовата захар и палмовата захар са едно и също.
Но различават ли се вкусовете им?
Най-съществената разлика между вкусът на кокосовата захар и палмовата захар се крие във факта, че кокосовата захар има вкус на карамел. В същото време, вкусът на чистата палмова захар има много от същите нотки, но пък носи свой уникален по-опушен вкус.
Знaете ли, че…
… една от най-големите причини за популярността на палмовата захар се дължи на ниския й гликемичен индекс. Това е метод за измерване на това как точно въглехидратите влияят на нивата на кръвната захар. Високият гликемичен индекс означава, че храната се усвоява много бързо от тялото, като по този начин се повишава нивото на кръвната захар и кара панкреаса да отделя големи количества инсулин. Ниският гликемичен индекс показва, че храната се абсорбира бавно, предотвратявайки скока в нивата на инсулин. Изследователи са открили, че гликемичният индекс на палмовата захар е 35, в сравнение с меда – 55 и трапезната захар – 68.
… тъй като палмовата захар е нерафинирана захар, е известно, че е богата на витамини и минерали. В резултат на това става все по-популярен заместител на бялата и кафявата захар. Изследвания показват, че съдържа минерали като калий, фосфор, цинк, желязо, манган и мед; малки количества фитонутриенти като полифеноли, флавоноиди и антоцианидин; и антиоксиданти.
… богат е на витамини от група В, особено на инозитол (Vit8), който е необходим за образуването на здрави клетки, както и на тиамин, рибофлавин, фолиева киселина и холин.
… съдържа същите 16 аминокиселини, които са открити и в сока, от който е произведен. Аминокиселините са градивните елементи на протеините и са необходими за растежа и възстановяването на клетките.
Палмовата захар е препоръчителна за хора с предпоставки за диабет, затлъстяване и болести, свързани с метаболитни синдроми.
Добавянето на палмова захар към дневната диета помага за почистване на кръвта, укрепване на кръвоносните съдове и повишаване на тяхната еластичност. Голямото разнообразие от витамини повишава устойчивостта към проникване на патогенни вируси и бактерии.
Палмовата захар е доста рядък продукт у нас, който обаче носи своите уникални свойства. Благодарение на широкият избор от методи на приложение и огромният списък с полезни вещества, благоприятно се отличава на фона на други захари. Но както и при всеки друг продукт, си струва да се знае мярката.
Можете да закупите продукта от тук – >>>
Print Friendly, PDF & Email
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да научите повече от нашата страница за поверителност.