fbpx

Кокосово масло

Кокосовото масло е растителна мазнина, извличана от ядката на кокосовия орех. В тропиците това е основната мазнина, която ежедневно влиза в менюто на милиони хора. Най-често се получава чрез горещо пресоване на изсушената вътрешност на кокосовия орех, а по-рядко – по метода на студеното пресоване. Този метод е по-щадящ, което позволява да се запазят всички полезни свойства на маслото. Обаче при този метод може да се получат не повече от 10% от цялото съдържание на масло. Такова масло се нарича „върджин кокосово масло“ и е по-скъпо.

При ниски температури кокосовото масло има кремообразна (под 24 °C) до твърда текстура (под 18 °C) и бял цвят, а при високи градуси (над 25 °C) наподобява олио и има чист прозрачен цвят. Точката му на горене е 177°C.

Кокосовото масло върджин има тропически вкус и аромат, докато рафинираното има слаб аромат и почти никакъв вкус.

Кокосовото масло може да се използва както за кулинария, така и за козметика. Освен че, има лек слънцезащитен фактор (около 5SPF), кокосовото масло е много подходящо и за нанасяне след слънце, тъй като има дълбоко овлажняващо действие, можете спокойно да замените лосиона си за тяло с кокосово масло. Също така хидратира кожата в дълбочина и стимулира производството на колаген, т.е. кожата става по-еластична. Затова и кокосовото масло е подходящо за употреба, както в борбата със стриите, така и по време на бременност. Чудесно е и за употреба вместо крем за околоочен контур, крем за лице, маска за коса и др.

Разпространено сред много хора, че кокосовото масло не е добре за здравето на сърцето, защото съдържа голямо количество наситени мазнини. В действителност, кокосовото масло е полезно за сърцето. То съдържа около 50% лауринова киселина, която помага за предотвратяване на различни сърдечни проблеми – като високи нива на холестерол и високо кръвно налягане. Наситените мазнини, които присъстват в кокосовото масло не са вредни, колкото тези, които се намират в растителните масла. Кокосовото масло не води до увеличаване на нивата на лошия холестерол и това намалява честотата на щетите върху артериите, като същевременно помага за предотвратяване на атеросклероза.

Кокосовото масло е много полезно и за намаляване на теглото. То съдържа средноверижни мастни киселини, които помагат при коригиране на прекомерно тегло.

Вътрешните функции на кокосово масло се появят при използването му като олио. Кокосовото масло помага за подобряване на храносмилателната система и по този начин предпазва от различни стомашни и храносмилателни проблеми, включително и синдром на раздразнените черва.

Можете да ги откриете в нашия онлайн магазин – >>> 

https://keskin.bg/produkt-kategoriya/%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b0-%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d1%85%d0%b0%d0%bd%d0%b8/%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b0/

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да научите повече от нашата страница за поверителност.