fbpx

Кокосова захар

 Извлича се не от плодовете на кокоса, а от нектара, съдържащ се в цветовете на растението. По сладост кокосовата захар се доближава до кафявата тръстикова захар, но има специфичен вкус и аромат с карамелени нотки. Набира все по-голяма популярност на запад като ал тернатива на бялата захар.

Кокосова захар може да се намери в няколко форми:

– насипна
– като пресовани кубчета
– на ганули
– във вид на паста, близка по вид на пчелния мед

Може да замести 1:1 бялата захар в рецепти, както и който и да е друг подсладител. Подходяща за подслаждане на кафе, масала чай, горещ шоколад, шейкове и други напитки. Използва се в разнообразни печива, сурови десерти, както и за глазури и сиропи. Кокосовата захар има по-фина текстура от рафинираната захар, което прави сладкишите по-плътни и сухи.

Кокосовата захар се приготвя на двуетапен технологичен принцип. Първо се извлича сок от растението, който се събира и последващо се обработва чрез топлина. След изпарението на водата се получава крайният продукт, който представлява кафява, гранулирана консистенция. По цвят и размер, кокосовата захар силно наподобява обикновената, но с разликата, че частиците й са по- малки.

Кокосовата захар превъзхожда трапезната по витаминно-минерален профил, тъй като след обработката й се запазват умерени количества от ценни хранителни вещества. В кокосовата захар се запазват антиоксиданти, минералите – желязо, цинк, калций и калий и някои витамини от B групата, на които е източник кокосовата палма.

Кокосовата захар съдържа инулин (полизахарид, растителен въглехидрат), което влияе при усвояването на глюкозата. Кокосовата захар е с нисък гликемичен индекс. Характерно за храните с нисък гликемичен индекс е, че те не дисбалансират нивата на кръвната захар.

Можете да закупите от тук – >>>

Кокосова захар “Д-р Кескин”, 250 гр.

Print Friendly, PDF & Email
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да научите повече от нашата страница за поверителност.