fbpx

Житна диета на Петър Дънов

житен режим

10 дни на жито пречистват тяло и дух

„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва. Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека, се превръща в кинетическа. В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота. Житното зърно е емблема на човешката душа.”

Петър Дънов

Отново е време за житна диета – в периода от 22 април до 22 май, когато Слънцето преминава през знака на Телец и след фаза пълнолуние. Житната диета е отлична система за пречистване и обновяване на организма, дадена от Учителя Петър Дънов. С житния режим изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Добре е да се започне в сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието.

Започва се с десетдневен подготвителен период, в който през първите пет дни изключвате от менюто си всички месни и млечни храни, а в следващите пет дни постепенно се намалява и количеството на приетите калории.

Следващите десет дни провеждате същинския житен режим.

През първите 9 дни можете да ядете 100 гр. жито, разпределени за закуска, обяд и вечеря. Дневната ви дажба включва и 3 ябълки, 9 ореха и 3 лъжици мед. Най-добре е да ги разпределите равномерно в рамките на деня, за да можете да засищате поне малко глада си. Важно е по време на житната диета да пиете много вода – поне 1,5-2 л. на ден. Водата обаче трябва да е трапезна или изворна, в никакъв случай – от чешмата.

Как да приготвите житото:

Вечер заливайте по 100 гр. жито с 1,5-2 чаши гореща вода(ако използвате лимец, водата трябва да е със стайна температура). Използвайте термос, за да може житото да се запари. На сутринта прецедете и изпийте водата на малки глътки. След час можете да хапнете първата част от житото. Ако ви е по-вкусно, подсладете го с лъжичка мед. Можете да изядете и 1 ябълка и малко орехи. Важно за житната диета е ядките да са сурови.

Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно. Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие.

10-тият ден:

На последния ден към житото за обяд и вечеря, прибавете „ангелска супа“. Тя се приготвя от ½ л. вода, 3 картофа, лук, праз, няколко връзки магданоз, черен пипер и сол на вкус. Сложете всички продукти и варете, докато картофите и лукът не омекнат.Това е храната за деня, евентуално и за следващия ден. Постепенно се преминава към нормално хранене, като в следващите дни се включват най-напред плодове, леки растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки ден.

По време на поста човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати.

Обикновено на втория или третия ден се преминава през „лечебна криза” – може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат, като се изпият една–две чаши гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. В никакъв случай не бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим. Понякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с лекота и радост.

Защо жито?

Житото е най-пълноценната храна, с неговата поява е започнала еволюцията в човешкия род, обяснява Учителя.

Известно е, че пшеничните зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на храносмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.

Житното зърно се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Обвивката, люспата е богата на много минерали и витамини. В зародиша също се съдържат в концентриран вид витамин Е, магнезий, фосфор, тиамин (витамин Б1), цинк.

При меленето на житото обаче люспата и зародишът се отстраняват и остава само ендоспермът. Той се състои главно от въглехидрати и белтъчини и почти не съдържа гореизброените съставки.

Смляно и термично обработено, зърното губи и жизнената си енергия, енергията на живота и растежа, известна в различните религии, като ци, прана и др. Затова е изключително полезно житото да се консумира прясно. Всеки, който е направил препоръчвания житен режим, може да потвърди пречистващото му и същевременно тонизиращо въздействие. След диетата човек се чувства по-млад, изпълнен с жизнени сили.

100 г пшеница съдържат:

 • Белтъци – 12,1 г
 • Въглехидрати – 69,1 г
 • Мазнини – 1,7 г
 • Целулоза – 2 г
 • Калории – 349
 • Витамини и минерали в мг :
 • Витамин В1 – 0,48
 • Витамин В2 – 0,14
 • Витамин РР – 5,10
 • Витамин Е – 3,20
 • Натрий – 7,8
 • Калций – 43,7
 • Желязо – 3,3
 • Калий – 502
 • Магнезий – 173,0
 • Фосфор – 406,0

Важно:

– Житната диета не е подходяща за хора с непоносимост към глутен
– Започнете житната диета след пълнолуние. Смята се, че когато луната намалява, килограмите се топят по-лесно.
– По време на житната диета пийте колкото се може повече вода. Можете да я замените с чай, стига да не е подсладен със захар.

Пшеница за покълване “Д-р Кескин”, 500гр

Print Friendly, PDF & Email
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да научите повече от нашата страница за поверителност.